04 martie 2011

FORMULARUL E302 - pentru alocatie copii

E 302 (Atestat privind membrii de familie ai persoanei aflate in somaj ce trebuie luati in considerare pentru calculul prestatiei) este un formular european standard, folosit pentru comunicare de informatii intre institutiile care se ocupa cu acordarea ajutoarelor de somaj in tarile membre UE.

Institutiile care il elibereaza sunt:
-Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) din judetul de domiciliu din Romania, pentru cetatenii ce vor obtine ajutorul de somaj in Spania;
-Biroul Teritorial al Serviciului Statal de Ocupare spaniol (SPEE/INEM), pentru cetatenii ce vor obtine ajutorul de somaj in Romania.

In Romania E 302 se emite de catre agentii numai pentru membrii de familie cu domiciliul in Romania si nu pentru cei care au resedinta in Spania.

Solicitarea acestui formular in Romania o poate face Serviciul de Ocupare spaniol (SPEE/INEM) sau direct cetateanul roman, transmitand o cerere prin:
• posta (pe adresa Agentiei Judetene sau pe adresa ANOFM: str. Avalansei 20 – 24, sector 4, Bucuresti, Romania);
• fax (la numarul + 40 21 303 98 55);
• e-mail (la adresa adriana.pert@anofm.ro).

Doamnei Adriana Pert, consilier la Directia Relatii Internationale a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, va puteti adresa si la numarul de telefon: +40 21 303 98 56.

In cererea facuta direct de catre cetatean se solicita emiterea formularului E302 si se mentioneaza motivul. Se ataseaza documentele ce apar specificate pe formular, necesarebpentru identificarea datelor (copie a cartii de identitate a somerului, copii ale cartilor de identitate ale membrilor de familie pentru care se solicita formularul si care trebuie indicati in cerere si dupa caz copii ale documentelor care atesta calitatea de membru de familie - certificat de casatorie/ certificat de nastere) precum si acte care atesta natura si totalul venitului membrilor de familie.

Aceste documente ar putea fi solicitate spre trimitere in Romania si in situatia in care formularul E 302 este solicitat pentru cetateanul roman prin intermediul SPEE/INEM.

In cazul in care cetateanul roman aflat in Spania nu detine aceste documente, unul dintre membrii familiei aflati in Romania poate sa depuna documentele solicitate, cu conditia ca datele de contact (nume, adresa, numar telefon/adresa e-mail) ale acestuia sa fie comunicate institutiei din Romania de catre persoana care solicita formularul.

ACORDAREA ALOCATIEI PENTRU COPII

In Spania nu exista alocatie de stat pentru copii, care sa se acorde neconditionat tuturor copiilor, indiferent de veniturile parintilor, asa cum se intampla in Romania sau in alte state europene.
In Spania obtin ajutor pentru cresterea copilului doar familiile care se incadreaza in baremele de venit anual stabilite de Institutul National de Securitate Sociala.
De aceea, alocatia europeana, care reprezinta acordarea in statul in care se afla copilul beneficiar a sumei reprezentand valoarea mai mare (fie cea din Romania, fie cea din statul european unde lucreaza parintele), nu poate fi solicitata de catre un parinte care lucreaza in Spania, unde nu exista aceleasi principii de acordare a alocatiei ca in Romania.

Ca reprezentant legal al copilului aveti urmatoarele doua optiuni:

1. puteti solicita in Spania Prestatia pentru minor aflat in intretinere (Prestacion economica por hijo o menor a cargo). Aceasta este o suma de care beneficiaza copiii sub 18 ani (sau si cei ce depasesc 18 ani dar care au un grad de handicap de peste 65%) in functie de situatia materiala a familiei. Pentru aceasta trebuie sa va adresati birourilor Securitatii Sociale (Centros de Atención e Información de la Seguridad Social) din localitatea in care locuiti. Veti completa o cerere si veti depune documentatia solicitata. In functie de venitul anual al familiei dvs. copilul va beneficia, sau nu, de aceasta prestatie care este in cuantum de 24,25 euro/lunar;

2. puteti solicita in Romania Alocatia de stat pentru copii care reprezinta o suma acordata neconditionat de veniturile familiei, conform Legii 61/1993, Art.(1). De aceasta alocatie beneficiaza toti copiii cetătenilor români in varsta de pana la 18 ani precum si cei peste 18 ani care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora, inclusiv copiii cu handicap. Cuantumul alocatiei este de 200 de lei/lunar pentru copii intre 0 si 2 ani si de 42 lei/lunar pentru copiii mai mari de 2 ani. După vârsta de 2 ani, copiii cu hadicap beneficiaza de cuantum dublu, respectiv 84 lei/lunar. Pentru a beneficia de alocația de stat, trebuie sa depuneti personal sau prin imputernicit cererea de alocație de stat pentru copii, împreună cu documentatia necesară, la primaria de domiciliu din tara. Cererea trebuie completată şi semnată de reprezentantul legal al copilului şi va fi însoţită de orginalul şi copia certificatului de naştere al copilului şi ale actului de identitate al reprezentantului legal (parintele), precum şi de alte documente din care să rezulte situaţia juridică a copilului faţă de reprezentantul legal (sentinte judecatoresti, daca este cazul). De asemenea, dosarul depus va cuprinde și formularul E 411, completat în partea B, solicitat de la Securitatea Sociala din Spania, sau orice alt document eliberat de această instituție din Spania care să dovedească faptul ca nu sunteți îndreptățiti să beneficiati in Spania de prestatia pentru copil aflat in intretinere.

Formularul E411 - cererea de informatii privind dreptul la prestatiile familiale in statul de resedinta al familiei
Formularul E411 se utilizeaza de catre institutiile din statele care ar putea acorda alocatia, pentru a-si comunica una celeilalte dreptul la prestatii pentru copiii unei familii. Astfel, daca o familie beneficiaza de prestatii familiale in alta tara decat in Romania, dreptul la aceleasi prestatii in Romania va fi suspendat partial sau total.
Mentionam ca a beneficia si de alocatia din Romania si de prestatia din Spania este o incalcare a legii.

Cum periclitează revoluţiile arabe aderarea României la Schengen

Scăparea de sub control a imigraţiei ilegale, pe fondul revoltelor din lumea arabă, ar putea afecta indirect aspiraţiile României şi Bulgariei de aderare la zona de circulaţie liberă Schengen, scrie “The Sofia Echo”.

Un expert european consultat de publicaţia “The Sofia Echo” a atras atenţia că cele două ţări candidate la Schengen “află, din nou, în momentul şi la locul nepotrivite”.

Potrivit lui Marin Lessenski, expert al European Policy Initiative (EuPI) din cadrul Open Society Institute, la nivel comunitar, există o coaliţie influentă de state membre ale Uniunii Europene (UE) nu doreşte să permită celor două ţări să adere, în această lună, la Schengen.

Risc de amânare a aderării, pentru o perioadă de până la câţiva ani

El a afirmat că există un risc de amânare pe o perioadă cuprinsă între şase luni şi câţiva ani, iar principalul motiv este “lipsa de încredere că cele două ţări pot proteja frontierele externe, într-o regiune strategică a Europei”.

Acest grup de oponenţi nu are o singură listă clară cu argumente, dar doreşte să introducă noi criterii, de ordin politic, pentru a permite intrarea celor două ţări în zona Schengen.

Lessenski a adus în discuţie şi problemele ridicate în ceea ce priveşte imigraţia ilegală, pe fondul revoluţiilor arabe. Aceste revolte reprezintă un factor impredictibil, care ar putea aduce extinderea şi consolidarea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria sau, din contră, UE ar putea să păstreze situaţia actuală şi să refuze, pentru moment, schimbarea.

Pentru a depăşi acest impas, Bucureştiul, Sofia şi criticii lor ar trebui să înceapă imediat dialogul pentru a ajunge la o soluţie comună, care ar putea include noi măsuri compensatorii, cu scopul de a atenua îngrijorarea publică, subliniază expertul citat de “The Sofia Echo”.

Există însă două lucruri "alarmante" în situaţia curentă, în opinia lui Lessenski. Primul este că schimbarea cea mai "serioasă" a criteriilor de aderare la Schengen ar putea fi introducerea unui nou criteriu, de natură politică, suplimentar faţă de cele existente.

Iar în al doilea rând, "practic, nu există niciun dialog între România, Bulgaria şi grupul criticilor lor, lucru care înseamnă că nu este de aşteptat, prea curând, o soluţie clară şi acceptată de toţi la această problemă". În paralel, această coaliţie a criticilor creşte tot mai mult în fiecare zi.

21 aprilie, zi de grevă generală în aeroporturile spaniole

În Joia Mare a Paştelui catolic, angajaţii AENA din Spania vor convoca o grevă de 24 de ore şi sfătuiesc toţi călătorii care şi-au rezervat bilete în acea perioadă să le schimbe.

Angajaţii AENA (Administraţia Aeroporturilor Spaniole şi Navigaţiei Aeriene) au convocat o grevă de 24 de ore la nivel naţional pe 21 aprilie, în Joia Mare a Paştelui Catolic, în prima zi liberă a vacanţei de Paşte, ca formă de protest faţă de privatizarea societăţii anunţată de Guvern, scrie ABC.


Peste 200 de angajaţi AENA din aeroportul El Prat (Barcelona), care are peste o mie de angajaţi, au participat azi dimineaţă la prima manifestaţie de protest convocată de sindicate faţă de privatizarea aeroporturilor.

sursa: ABC

Firmele valenciene vor să construiască în România cu români din Spania

Ieri, o delegaţie a Comunităţii Valenciene la Bucureşti s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, ambele părţi arătându-se interesate de o colaborare în domeniul construcţiilor publice.

Vicepreşedintele Guvernului Comunităţii Valenciene, Vicente Rambla, şi viceprimarul din Castellon de la Plana, Javier Moliner, au condus o delegaţie a oamenilor de afaceri din Comunitatea Valenciană la Bucureşti, unde, în a doua zi a vizitei, ieri, au avut o întâlnire cu preşedintele României, Traian Băsescu.

Românii din Castellon ar veni cu experienţa şi calificarea dobândite în Spania

"Băsescu şi-a luat angajamentul că va facilita participarea companiilor valenciene la executarea de infrastructuri în valoare de 50 de miliarde de euro", scrie El Periodico Mediterraneo. La rândul său, vicepreşedintele Guvernului valencian, Vicente Rambla, a promis că firmele spaniole care vor primi lucrări publice în România vor angaja imigranţi români din Spania, din provincia Castellon, mai exact, şi care, acum, sunt şomeri în statul iberic. "Dacă se vor construi autostrăzi, şosele şi alte lucrări de infrastructură, experienţa românilor din Spania va fi indispensabilă", a spus Rambla, care vede în asta o dublă oportunitate: "Aceste lucrări vor facilita întoarcerea în ţara de origine a românilor care au rămas fără locuri de muncă în Spania, dar care sunt calificaţi în construcţii, în special a celor din provincia Castellon".

Români, dar şi spanioli, din Castellon ar putea munci în România

În prezent, românii sunt cea mai numeroasă comunitate de imigranţi din Spania, doar în oraşul Castellon fiind în jur de 25.000 de români. Aceştia au fost cei mai afectaţi de criza locurilor de muncă din Spania şi de şomajul record, de peste 20%, din statul iberic. "Companiile din Comunitatea Valenciană au talentul şi experienţa pentru a duce la capăt cu garanţii depline lucrările publice cerute de statul român. Şi, în plus, poate aduce mâna de lucru calificată şi cu experienţă bogată dobândită în Spania a muncitorilor români din Castellon", a mai spus Rambla, adăugând: "După această vizită în România, se deschide un evantai de posibilităţi pentru firmele noastre, de a avea acces la licitaţiile internaţionale, ca şi pentru întoarcerea în ţară a multor imigranţi români".

Viceprimarul Castellonului l-a completat, însă, pe vicepreşedintele Guvernului regional. "Nu doar pentru români, căci la lucrări pot participa şi cetăţeni spanioli din provincie, deoarece aceştia trăiesc şi ei drama şomajului şi mulţi ar dori să muncească temporar în România".

Băsescu, încântat de colaborarea cu firmele spaniole

La întâlnirea de ieri, cele două părţi au anunţat constituirea unei comisii mixte, între companiile valenciene şi administraţiile din ambele ţări, pentru a "grăbi" procedurile pentru colaborare. Traian Băsescu, care, în decembrie anul trecut s-a întâlnit şi cu preşedintele Comunităţii Valenciene, Francisco Camps, s-a arătat încântat ca în România lucrările publice să fie făcute de firmele spaniole, pentru că, spunea el: "spaniolii şi portughezii au respectat întotdeauna termenele şi garanţiile cerute în lucrările efectuate".

La întrunirea de ieri a luat parte şi ambasadorul Spaniei în România, Estanislao de Grandes
Pascual.

sursa: adevarul

Formular de contact pentru Traduceri Autorizate si Legalizate

Protected by Copyscape Online Copyright Checker

Reclama

BannerFans.com BannerFans.com

Radio ZU LIVE